11.00
Vse vs. nič: srečanje z dansko pisateljico Janne Teller / Kino Šiška
Moderirata: Kristina Krajnc, Mark J. Užmah

Danska aktivistka, nekdanja svetovalka na konfliktnih območjih, esejistka in pisateljica Janne Teller je dolga  leta pod okriljem EU in ZN delala po svetu, v glavnem v Afriki, konec prejšnjega stoletja pa se je posvetila zgolj pisanju. S svojim literarnim delom vztrajno in neizprosno prevprašuje človeka v sodobni družbi in s prstom kaže na tisto, česar ne želimo vedeti oziroma videti. Zaradi neposrednosti in brezkompromisnosti njene knjige mnogokrat sprožajo žgoče debate. V slovenščino je preveden njen mladinski roman Nič (Grlica, 2007), s katerim si je pridobila svetovno prepoznavnost in naklonjenost kritiške javnosti ter zanj prejela številne nagrade, pred kratkim pa je pri nas izšla še zbirka kratkih zgodb Vse (Založba Mladinska knjiga, 2019). Pogovor bo odlična priložnost za pogovor o velikih temah, ki jih knjiga odpira. Pogovor bo v angleščini, prevajanje povzetkov bo zagotovljeno. Obisk avtorice omogočata program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa in Danish Arts Foundation. Dogodek organiziramo v sodelovanju s Kinom Šiška.

15.00
Stereotipne podobe ženske v literaturi in fantazijskem žanru / dve predavanji
Predavata: Alojzija Zupan Sosič, Kaja Bucik Vavpetič

Včasih se zdi, da si je lažje izmisliti ves nov svet, poln nenavadnih bitij, zmajev, ljudstev in zapletenih čarovniških ritualov, kot pa oblikovati en prepričljiv ženski lik brez stereotipov. Pa ne le v žanrskih delih, nekateri stereotipi so tako trdovratni, da se zmeraj znova pojavljajo tudi v knjigah, ki pobirajo ugledne nagrade in osvajajo številne bralce. Na dveh kratkih predavanjih se bomo seznanili z najpogostejšimi spolnimi stereotipi v literaturi in kulturi, se sprehodili med ključnimi deli sodobne slovenske in žanrske fantazijske književnosti ter se oborožili z naslovi, ki stereotipe obračajo na glavo.

Dr. Alojzija Zupan Sosič: Zakaj je moški glava in ženska srce?
Ko poistovetimo moškega z glavo, žensko pa s srcem, se verjetno ne zavedamo, da smo ponovili najpogostejši stereotip najstarejše delitve ljudi na skupine in kategorije, tj. delitve na moški in ženski spol. Kot globalni skupinski stereotip ne le vpliva na oblikovanje drugih, večinoma negativnih spolnih stereotipov, ampak celo škoduje obema spoloma. V prvem delu predavanja bo zato predavateljica razložila splošne zakonitosti stereotipov in stereotipizacije v literaturi, te pa v drugem delu projicirala na raziskavo spolnih stereotipov v sodobnem slovenskem romanu.

Kaja Bucik Vavpetič: Zlobnice v fantazijski književnosti
V fantazijski književnosti pogosto srečamo negativne ženske like, ki glavnim junakom tako ali drugače onemogočajo napredovanje in doseganje ciljev. Ti so bili v delih klasične fantazijske književnosti pogosto skrčeni na črno-bele, votle coprnice ali grde in hudobne mačehe, ki so delovale zgolj iz čiste zlobe, v sodobnih žanrskih delih pa se že pojavljajo tudi kompleksni in niansirani liki hudobnic z izdelano motivacijo in aktivno vlogo v zgodbi. S predavateljico Kajo Bucik Vavpetič se bomo seznanili z nekaterimi glavnimi tipi teh hudobnic ter obravnavali najboljše primere iz sodobne fantazijske književnosti in pop kulture.

17.00
#jaztudi + trije sodobni romani / okrogla miza in branje zgodb
Moderatorka: Tina Tomšič
Gostje: Pia Prezelj, Milica Antić Gaber, Ana Pavlič
Zgodbe berejo: Tomaž Lapajne Dekleva, Eva Jus, Teja Bitenc, Eva Škofič Maurer, Špela Setničar

V Sloveniji pod pragom revščine živi kar 280.000 ljudi, razlike med revnimi in bogatimi pa se tako pri nas kot po svetu povečujejo. Te velike razlike vključujejo tudi druge neenakosti, ena od njih je neenakost med spoli. In tako seveda ni samo tukaj in zdaj: podrejenost žensk je od nekdaj sestavni del kapitalističnega sistema.

Priročnik za čistilke (Cankarjeva založba, 2018), Hiša v ulici Mango (Modrijan, 2018) in Genialna prijateljica (Cankarjeva založba, 2016) so sodobna dela, ki obravnavajo neenakost med spoli v kontekstu spolnega nadlegovanja in nasilja. Pred pogovorom bo improvizacijska skupina prebrala nekaj zgodb, ki jih je Inštitut 8. marec prejel v sklopu projekta #jaztudi. Navezali jih bomo na obravnavane knjige.

19.00
Vse / knjiga na odru
Režija: Ana Duša
Dramaturgija: Brina Rafaela Klampfer
Igrajo: Nace Korošec, Jan Majetič, Aja Markovič, Ronja Matevc Jerman, Jon Napotnik, Aleksandra Staroveški, Svit Stefanija.

Človeku ne gre zaupati. Ne veš, kdaj bo udaril in na kakšen način. Fasada je samo fasada. V tem smo dobri, to znamo. Malo manj znamo biti drug drugemu ljudje in bolj ko kričimo o pravičnosti, slabši smo. Zbirka kratkih zgodb Vse zastavlja neprijetna vprašanja in dreza v boleče teme. V osmih intenzivnih kratkih pripovedih se soočamo s predsodki in nestrpnostjo, z umorom in smrtno kaznijo, z vprašanji identitete, integracije in kulturnih razlik, s sanjami in zmoto.
Predstava po knjigi Vse Janne Teller nastaja v sodelovanju s Pripovedovalskim Varietejem.

21.00
Krvava izba / pripovedovalsko-glasbena predstava, Kino Šiška
Pripovedujejo: Anja Novak, Nataša Keser, Živa Selan
Glasba: All Strings Detached

Zbirka Krvava izba in druge zgodbe velja za najboljše delo angleške pisateljice Angele Carter in za eno od klasik sodobne angleške literature. V njej se je pisateljica z značilno kontroverznostjo lotila reinterpretacije kanoniziranih pravljic ter jih z elementi gotike in erotike spojila v nov, edinstven žanrski hibrid. V reinterpretiranih zgodbah jo je zanimala predvsem igra moči med moškim in žensko, ki se odigrava na polju seksualnega. Zanimal jo je prostor v pravljicah, v katerem se moraš, da bi preživel, odpovedati moralni gotovosti in sprejeti idejo človeškosti, ki je zunaj abstraktnega koncepta dobrega in slabega. Ta večer bo naša krvava izba postala Komuna Kina Šiška … Predstava je nastala v produkciji  Vodnikove domačije Šiška ter Zavoda Homo Narrans, dogodek pripravljamo v sodelovanju s Kinom Šiška.