11.00-13.00
Nestrpnost v škarjah / delavnica tehnike literarne montaže
Delavnico vodi: Lela B. Njatin

Udeleženci se bodo naučili izrezkovanja, tehnike literarne montaže. Svoja literarna besedila bodo ustvarili iz obstoječih medijskih besedil. Besedila bodo usmerjena proti sovražnemu govoru in drugim oblikam nestrpnosti. Delavnico bo vodila Lela B. Njatin, ki je to tehniko uporabila v svojem romanu Nestrpnost (Center za slovensko književnost, 2018). Udeleženci naj iz medijev izberejo katera koli besedila, ki so posebej pritegnila njihovo pozornost. Natisnejo naj jih na papir in jih prinesejo s sabo na delavnico (če gre za tiskane medije, naj s seboj prinesejo izvod časopisa, revije …) Prijave do zapolnitve prostih mest sprejemamo na nika.kovac.8m@gmail.com.

13.30-15.00 KOSILO

15.00
Nekaj bo usekalo: komadi v živo / predstavitev knjižne zbirke Nova lirika
Predstavlja: Andrej Ilc
Gosta: Uroš Zupan, Primož Vitez

Ali lahko poezija zares spremeni svet? se je spraševal Lawrence Ferlinghetti, ki se je rodil pred natanko sto leti. In čeprav zveni to vprašanje kot slaba šala, še obstajajo ljudje, ki verjamejo, da so pesniki antene človeštva, vest družbe ali vsaj, kot je dejal Jack Kerouac, »veliki ohranjevalci spomina, ki rešujejo življenje iz teme«. Urednik Andrej Ilc, profesor, prevajalec in glasbenik Primož Vitez ter pesnik Uroš Zupan poleg tega verjamejo, da je tudi sodobna poezija zmožna vzbuditi zanimanje občinstva, ga razvneti, razsvetliti, navdihniti, osvoboditi, nemara celo radikalno spremeniti. (Okej, to zadnje res zgolj izjemoma.). Prisluhnite njihovemu komentiranemu izboru in morda boste ugotovili, da bi bilo brez sodobne poezije tudi vaše življenje boleče osiromašeno.

18.00
Trije spomini: Med Hajfo, Alepom in Ljubljano / pogovor o knjigi
Sodelujejo: Avtor Andraž Rožman, Mohamed Abdul Munem in Kristina Božič
Vodi: Boštjan Videmšek

Trije spomini pripovedujejo zgodbo sirskega pesnika Mohamada Al Munema in njegove palestinske družine, njene sreče, nesreče in skoraj neverjetnih dramatičnih obratov usode. V času, ko se je postavljala žica na slovenskih mejah, je v Slovenijo po nevarni sredozemski poti prišel in v njej nepričakovano tudi ostal sirski založnik in pesnik Mohamad Al Munem. Pesnik iz Alepa je bil kot begunec že rojen, njegova zgodba, zapisana v Treh spominih, pa ni le zgodba živahnega intelektualnega dogajanja v Alepu, temveč sega v čas pred rojstvom, ko sta iz Palestine morala pobegniti njegov oče in mati, je zgodba begunske družine, njene sreče, nesreče in skoraj neverjetnih dramatičnih obratov usode. To je tudi knjiga o prijateljstvu z novinarjem Andražem Rožmanom, ki ga je skozi številne pogovore spoznaval, se od njega učil in končno postal pisatelj knjige, ki jo držite v rokah. Je knjiga spominov na tri mesta, biografija nekega učitelja in roman o poslušalcu, ki postaja pisatelj.
Dogodek pripravljamo v sodelovanju z  Založbo Goga.

19.00
Trije spomini  / knjiga na odru
Nastopajo: člani Društva Novi dijak
Mentorici: Bjanka Kršmanc, Nika Kovač

»Dal sem ti šal svoje mame, da si ga odnesel v Hajfo. To so moji geni. In tam je nova hiša. Stare ni več. Korak za korakom se vse konča. Konec.«
Med ogledovanjem posnetka ni bil tako miren, kot je bilo videti.
»Ko sem videl, kako si vrgel šal v hišo, sem hotel stegniti roko in ga ujeti. Le v tem trenutku sem vztrepetal.« Andraž Rožman: Trije spomini med Hajfo, Alepom in Ljubljano (Goga, 2019)

Performans je poskus, kako knjigo postaviti na oder. Društvo Novi dijak pod mentorstvom Nike Kovač in Bjanke Kršmanc pripravlja  dogodek, na katerem bodo preko avtorskih besedil, ki temeljijo na knjigi Trije spomini med Hajfo, Alepom in Ljubljano, dijaki prevpraševali mesto posameznika v sodobni družbi in tematiko tujosti.