10.00
3 avtorji, 3 knjige, 3 meniji / zajtrk
Gostje: Anja Golob, Simona Semenič, Nejc Gazvoda

Vabimo na jutranje druženje s kritično mislečima avtoricama in avtorjem, ki bo pogrnjeno sočasno v treh impro jedilnicah na domačiji in vsebinsko navdahnjeno in motivirano ob knjigah po njihovi izbiri. Pogoj je podatek o izbranem omizju. Prijave do zapolnitve prostih mest sprejemamo na nika.kovac.8m@gmail.com.

Miza 1:  ZAJTRK Z ANJO GOLOB
Pogovor ob knjigi Pascaal Quignarda Terasa v Rimu (Študentska založba, 2001)
Na meniju: palačinke z marmelado

Miza 2: ZAJTRK Z NEJCEM GAZVODO
Pogovor o knjigi Junot Díaza Kratko čudovito življenje Oskarja Waja (Hiša knjig, založba KMŠ, 2009)
Na meniju: nikakor ne kosmiči ali sadje

Miza 3: ZAJTRK S SIMONO SEMENIČ
Pogovor o knjigah Katje Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo (Književno društvo Hiša poezije, 2017) in Trpljenje mlade Hane (Center za slovensko književnost, 2012)
Na meniju: vegetarijansko

12.00 – 15.00
Temnice in zmaji v Zemljemorju / družabna igra po knjigah Ursule Le Guin
Idejna zasnova: Aljoša Harlamov in Luka Golob
Igro vodi: Luka Golob

Dungeons & Dragons ali poslovenjeno Temnice in zmaji je družabna namizna igra igranja vlog, ki zveste oboževalce nabira že od leta 1974. Saga o Zemljemorju danes že kultne ameriške pisateljice Ursule Le Guin pa vse od leta 1968, ko je na knjižne police prišel njen prvi del, sodi med klasična dela fantazijske književnosti. Posebej za festival bo nastala napeta D&D igra, ki nas bo popeljala na popotovanje od Kargadskih dežel do Zahodnega otočja. Kakšna usoda bo doletela Geda, Tenar, Tehanu in druge junake sage, bo odvisno samo od domišljije udeležencev igre (in nekaj sreče pri metanju kock) … Za to, da vam ne bo treba imeti predznanja ne o D&D ne o Zemljemorju (bo pa z njim toliko slajše), bo poskrbel izkušeni Gospodar temnice (to je vodja igre) Luka Golob. Dogodek je zasnovan v sodelovanju s festivalom Na meji nevidnega.

13.30-15.00 KOSILO

15.00
Genetika – skrivna rešiteljica? / pogovor ob knjigah o znanosti
Moderira: Dora Adamič
Sodelujeta: Zarja Muršič, Tina Lebar

»Nemogoče je razumeti celično biologijo in evolucijo organizmov – ali človeško patologijo, obnašanje, temperament, bolezni, raso, identiteto ali usodo – brez dobrega poznavanja koncepta gena.« Siddharta Mukherjee: Gen: intimna zgodovina (UMco, 2018)

Pred skoraj tremi desetletji so znanstvenice in znanstveniki pognali projekt človeški genom. Njihova skrita želja je bila, da bomo s celotnim genskim zapisom končno vedeli več o človeških boleznih in možnih zdravljenjih. V dobrih desetih letih so sicer prebrali človeški genom, a visokoleteče napovedi se niso uresničile. Kljub temu je molekularna biologija danes v razcvetu, znanost pa pretresajo vedno nove tehnike genskega inženiringa.

Na pogovoru se bomo z gostjama Zarjo Muršič in Tino Lebar posvetili DNA, genetiki in novejšim odkritjem na področju genskega inženiringa. Govorili bomo tudi o predstavitvi genetike v literaturi in medijih ter kako se zmote o genskem inženiringu širijo med ljudmi.

Zarja Muršič je biologinja in kognitivna znanstvenica. Nedavno je zagovarjala doktorat iz evolucijske antropologije na Univerzi v Durhamu v Združenem kraljestvu, kjer je preučevala družbeno učenje, je aktivna članica Znanstvene redakcije Radia Študent in soustvarjalka Meta PHoDcasta. Dr. Tina Lebar je molekularna biologinja, zaposlena na Kemijskem inštitutu. Skupaj s kolegi objavlja v uglednih strokovnih revijah, v zadnjih letih pa je prejela tudi več odmevnih priznanj ter velja za vizionarko biološkega računalništva.

17.00
Kako dati glas neslišanim? / tri predavanja
Predavajo: Žiga Divjak, Samira Kentrić, Janja Vidmar

Družba, ljudje, javnost – kaj ta pojem sploh pomeni? Na koga se sklicujemo, ko govorimo o sodobni družbi? Je posameznik lahko nosilec družbene spremembe ali zmoremo to le, če se povežemo v kolektiv? Je lahko umetnost povod za družbene spremembe? Na kakšen način lahko preko umetniške prakse damo glas neslišanim? Se lahko te teme tudi zlorabijo? V sklopu treh kratkih predavanj bodo odgovore na zgornja vprašanja na primeru lastnih avtorskih del iskali: ilustratorka in avtorica Samira Kentrić ob knjigi Pismo Adni (Beletrina, 2016), pisateljica Janja Vidmar ob romanu Črna vrana (Mladinska knjiga, 2018) in režiser Žiga Divjak ob gledališki predstavi Šest (Slovensko mladinsko gledališče, 2018).

19.00
Menjalnica poezije / pesniško branje
Sodelujejo: izbrani udeleženci pesniškega natečaja in uveljavljeni pesniki po njihovem izboru
Moderira: Aljoša Harlamov

Menjalnica poezije je literarni večer, na katerem si bodo dijaki svoje pesmi izmenjali z uveljavljenimi slovenskimi pesniki. Gre za pesniški dialog, ki poudarja brezmejno svobodo in univerzalnost poezije, ki presega medgeneracijska, estetska in slogovna razlikovanja, celo avtorja, obenem pa performans, ki izpostavlja literarno branje kot način povezovanja med ustvarjalci in občinstvom ter briše meje med njimi. Sodelujoče dijake oziroma njihova besedila bo na natečaju izbrala za to posebej sestavljena veččlanska žirija, sodelujoče pesnike pa bodo izbrali dijaki skupaj z žirijo.